Koffie


Als je op je beste Duits “ein Kaffee” bestelt zal de kelner je waarschijnlijk nog steeds vragend aankijken, want wát voor koffie wil je dan? Ik zal de meest gebruikelijke koffievarianten hier even voor jullie op ’n rijtje zetten. Koffie wordt in Oostenrijk overigens standaard geserveerd met ’n glaasje leidingwater!
- Ein Schwarzer [ain shwartser] (klein / groß) – Sterke zwarte koffie, zoals espresso
- Ein Brauner [ain brauner] (klein / groß) – Hetzelfde als 'schwarzer', maar met melk geserveerd
- Ein Verlängerten [ain verlengerten] – een kleine Schwarzer, maar met dubbel zoveel water gemaakt. Geserveerd met suiker en melk apart. Een Verlängerten lijkt eigenlijk het meest op de koffie zoals je die in Nederland ook zou krijgen.
Fris

Tja, en dit artikel KAN niet compleet genoemd worden zonder: Almdudler! Almdudler is een frisdrank, zoals cola en fanta. Het is niet gebaseerd op vruchten, maar op alpenkruiden. Het werd in Wenen in de jaren vijftig ontwikkeld en is immens populair in Oostenrijk zelf. Inmiddels begint de rest van de wereld het ook door te krijgen, sinds eind 2008 kun je het ook bij de Jumbo kopen! Met 38 kcal per 100 ml is dit overigens een van de “lichtste” non-light frisdranken!
In Oostenrijk wordt frisdrank wel vaker gecombineerd met bier, wijn of iets anders alcoholisch. De combinatie fris met bier wordt een Radler genoemd. Een Almdudler Radler heeft dus niets te maken met een fietser die graag Almdudler drinkt!
Wijn
De Steiermark is één van de vier belangrijke wijnstreken van Oostenrijk, vooral bekend om de witte wijnen. Op deze site vind je interessante achtergrond bij de wijnen. De wijnbouw in de Steiermark is redelijk kleinschalig, zo hebben een aantal burchten en thermen hun eigen wijntje. Op deze site vind je wat meer informatie over de "Weinstraße" waarbij je langs meerdere kleine wijngaarden kunt rijden. Als je in een café of gasthaus witte wijn bestelt, is dit vrijwel altijd wijn uit de streek. Ook de wijnen worden over het algemeen naar hoeveelheid besteld:
- 1/8l: Ein Achtel [ain achtl]
- 1/4l: Ein Viertel [ain fiertl]
Het is in Oostenrijk best gebruikelijk om wijn (en andere drankjes) te mengen met mineraalwater (spa Rood bijvoorbeeld), dit wordt een Spritzer [shjpriet·ser] genoemd. Een Spritzer is lekker verfrissend en een ideale manier om ’s middags op het terras al van wat wijn te genieten!
Als je de Oostenrijkse witte wijn niet zoet genoeg vindt, bestel dan eens een Pfirsichspritzer [pfier·sieg·shjpriet·ser].. als het je lukt om het uit te spreken! Dit is een lekker zoet perzikwijntje met bubbels. Vooral Gasthof Pucher (“Zum grünen Baum”) op de markt heeft hier een heel lekker exemplaar van in huis!
Als je de Oostenrijkse witte wijn niet zoet genoeg vindt, bestel dan eens een Pfirsichspritzer [pfier·sieg·shjpriet·ser].. als het je lukt om het uit te spreken! Dit is een lekker zoet perzikwijntje met bubbels. Vooral Gasthof Pucher (“Zum grünen Baum”) op de markt heeft hier een heel lekker exemplaar van in huis!
Schnaps en Most
De Oostenrijkers presteren het om van iedere vrucht die ze verbouwen een hele rits aan drankjes te maken. Zo is er nog de vruchtenwijn (Most) en de vruchtenlikeur (Schnaps). Schnaps kun je overal wel krijgen, vaak met perzik-, pruimen- of kersensmaakje. Most is voornamelijk te krijgen bij speciale “Mostheurigen”.

Doe mij maar zo'n Pfirsichspritzer! Yummie..
BeantwoordenVerwijderenOooh ja... ikke ook! Nog 'n paar weekjes wachten :)
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet zeker of het ook bij de koffie is, maar bij ijs krijg je zeker ijswafeltjes die verpakt zijn. Als je die NIET open maakt dan hoef je er ook NIET voor te betalen. ;)
BeantwoordenVerwijderenSjoerd
Hoe zit het eigenlijk met de Wiener Melange, is dat authentiek Oostenrijks?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Bianca