vrijdag 8 juli 2011

Stadtgemeinde Friedberg: Religie

Meteen bij het stichten van de stad Friedberg wordt er ook een kerk gebouwd. Helaas blijven kerken vaak niet goed bewaard in een vestingstad. De kerk van Friedberg wordt dan ook een aantal keren bij invasies of bij een brand verwoest. De huidige kerk stamt uit het einde van de 17de eeuw.

Door de ligging van Friedberg heb je uit de wijde omtrek een prachtig uitzicht op deze kerk. Het is daarom ook echt het ‘gezicht’ van Friedberg en is ook prominent aanwezig op onze trouwkaartjes.

Als je bij de kerk bent is het de moeite waard er eens omheen te wandelen. Je zult zien dat men oude grafstenen ín de kerkmuren heeft gemetseld toen de huidige kerk in de 17de eeuw werd gebouwd. Ook staat er op het grasveld naast de kerk een kerkklok. Deze herinnert aan het feit dat de inwoners van Friedberg in de Tweede Wereldoorlog hun kerkklokken hebben begraven, om ze uit de handen van de Nazi’s te houden. Deze wilden de klokken nog wel eens laten omsmelten om het materiaal te kunnen gebruiken. Na de oorlog werden alle klokken teruggehangen, behalve deze.



“Kathedraal” van Schwaighof
Als je het leuk vindt om kerken te bezoeken, dan is de ‘kathedraal’ van Schwaighof een absolute aanrader. Schwaighof is een klein dorpje dat iets hoger dan Friedberg ligt, het ligt op ongeveer drie kwartier wandelen (zie punt 7 op de kaart) en is bij uitstek geschikt voor een mooie wandeling door het gebied. Je zult in Oostenrijk vaker het woord ‘Schwaig’ tegenkomen. Dit zijn vaak dorpjes (of huizen) van mensen die met hun boerderij hoger de bergen in trokken.

De kerk van Schwaighof heeft eigenlijk maar één keer per jaar een functie en dat is als de oogst moet worden gezegend. En dit vindt niet eens ín de kerk plaats, maar ernaast. De inwoners van Schwaighof hebben er dan gelukkig ook niet veel last van dat ze met z’n allen nooit in de kerk zouden passen!

Bedevaartsoord Pinggau
De lager gelegen stad Pinggau (ongeveer 10 minuten lopen van Friedberg) heeft weer een heel andere geschiedenis dan Friedberg. Het is altijd een klein dorpje geweest totdat het in de 18de eeuw uitgroeide tot een drukbezocht bedevaartsoord. Inmiddels zijn beide steden dusdanig gegroeid dat ze samen één geheel vormen. Maar zoals zoveel nabijgelegen steden is er ook een fikse vete gaande. De Friedbergers kijken van oudsher (letterlijk) neer op de Pinggauers, waardoor de Pinggauers graag méér en leukere winkels en feestjes willen hebben dan Friedberg.

Pinggau is natuurlijk niet zomaar een bedevaartsoord geworden, er heeft zich een heus wonder voorgedaan. Ga even rustig zitten voordat je verder leest in dit indrukwekkende verhaal….
Er waren eens een stel herders die met hun vee door het dorpje Pinggau kwamen gelopen, daar vonden zij in een hazelaar een beeld van Maria!
Er worden nu nog steeds pelgrimstochten georganiseerd naar de plek waar het beeldje is gevonden. Volgens de overleveringen zijn er zo’n 650 mensen genezen van allerlei kwalen nadat ze de tocht naar Pinggau hadden gemaakt.

Het is ook zeker aan te raden de kerk van binnen te bezichtigen. Oostenrijkers houden wel van veel pracht en praal en dat komt vooral in de kerken tot uitdrukking.

Stift Vorau
Een Stift is een soort klooster, een grote geloofgemeenschap met een kerk, maar ook een bibliotheek en vaak ook eetgelegenheden. In Vorau (ongeveer 25 min. rijden van Friedberg) vind je een heel mooi voorbeeld van zo’n gemeenschap. (http://www.stift-vorau.at/)

In de Stift worden dagelijks rondleidingen georganiseerd, die absoluut de moeite waard zijn. Op de website kun je ook al een voorproefje zien van hoe het er van binnen uit ziet. Je kunt er ook heerlijk eten en náást het complex bevindt zich ook nog een openlucht museum. (http://www.freilichtmuseum.vorau.at/)

Het openlucht museum heeft door de jaren heen oude houten huizen gered, door deze af te breken en weer precies na te bouwen op het terrein van het museum. Naast de huizen zelf zijn er ook een heleboel spullen te bewonderen en krijg je een idee hoe het leven er vroeger uit heeft gezien.

Bärnbach
Als je iets verder reist, naar het plaatsje Bärnbach (zo’n 1,5 uur van Friedberg, voorbij Graz) kun je hier een kerk bewonderen die door de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser is ontworpen.

Op de website van Hundertwasser vind je meer informatie over deze kerk en ook voorbeelden van andere kunstwerken die je door heel Oostenrijk kunt vinden. Als je bijvoorbeeld via de A2 (Wenen –> Graz) richting Friedberg rijdt, rij je ook langs een wegrestaurant dat door hem is ontworpen in Bad Fischau! (http://www.hundertwasser.at/english/oeuvre/arch/arch_projekte.php)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten