maandag 11 juli 2011

Eten in en rondom Friedberg

In Nederland raken de kleine dorpscafés en restaurantjes helaas uitgestorven. In Oostenrijk kun je echter nog genieten van bloeiende gastronomie, in kleine dorpjes én in de grote steden. In Friedberg zelf is er al genoeg te doen voor de liefhebber van ouderwets lekker eten.

Op de recent gerenoveerde markt van Friedberg bevinden zich bijvoorbeeld het Stadtcafé, waar je kunt genieten van ’n lekker bakje koffie en ’n ijsje.

Bezoek ook eens Gasthof Pucher (“Zum grünen Baum”) van binnen, dit is een van de oudste huizen in Friedberg. Samen met de grote boom (te zien op de foto hiernaast) heeft dit huis een van de grootste stadsbranden van Friedberg overleefd. Als ik me niet vergis stamt het huis uit de 17de eeuw.

Voor de iets grotere honger is er op de markt nog het Gasthof “Hubertushof” (3 op de kaart), beter bekend als Stögerer. Hier zullen we ook ons trouwfeest houden en dat komt vooral door de overheerlijke schnitzel en andere gerechten. Houd er wel rekening mee dat Oostenrijkers gewend zijn ’s middags warm te eten. Vaak kun je ook ’s avonds terecht, maar is de keuze iets meer beperkt. Op een paar minuten lopen van de markt van Friedberg zijn ook nog twee heerlijke Italiaanse restaurants te vinden: Pizzeria David en Gasthof Gruber. En natuurlijk kan er in Hotel Schwarzen Adler ook nog heerlijk worden gegeten!

Eigenlijk vind je in ieder dorp wel een aantal Gasthäuser, zo zijn er op de markt van Pinggau ook al zo’n drie eetgelegenheden. Met name Gasthof Prenner staat bekend om de lekkere gerechten. Voor de mensen die nog geen overnachtingsplek hebben, is dit ook absoluut een aanrader!


Steirische specialiteiten
De meeste gerechten op de menukaart zullen je niet zo vreemd voorkomen, maar er zijn een aantal specialiteiten uit de streek die je niet mag missen!

Soepen
Topfavoriet bij ons is de “Fritattensuppe”: een eenvoudige bouillon, met daarin reepjes pannenkoek. Er is verder veel keus in de verschillende “knödelsuppen”, een knödel is dan bijvoorbeeld een bolletje lever (Leberknödel) een bolletje deeg, of een bolletje deeg op basis van griesmeel (Grießknödel). Voor de serieuzere vleeseter is er ook nog de Beuschelsuppe, waarin verschillende gekookte ingewanden te vinden zijn.

Voor de kleine honger
Heb je geen zin in ’n hele maaltijd? Ook dan zijn er een heleboel Oostenrijkse gerechtjes om te ontdekken! Niet te missen zijn de Frankfurter-würstel (worstjes). Vreemd genoeg worden deze worstjes in Duitsland overigens Wiener Würstchen genoemd! Standaard worden deze worstjes geserveerd met ’n broodje, wat mosterd en geraspte mierikswortel. Kijk uit, want dit kan best wel eens pittig zijn!

Een ander woord dat je vaak op het menu zult zien staan is “Jause”, bijvoorbeeld als Jauseteller of Brettljause. Dit komt erop neer dat je lekker Duits brood geserveerd krijgt en ’n bord met allerlei soorten vlees en kaas. Als je van dit plaatje geen honger krijgt, dan weet ik het niet meer!

Een typisch streekproduct is “Kernöl”. Dit wordt als dressing gebruikt bij salades, maar ook bij koude vleesschotels. Kernöl (letterlijk pit-olie) wordt gemaakt van pompoenpitten, het is een smaak waar je misschien aan moet wennen. Maar misschien raak je er wel helemaal verzot op, in dat geval kunnen we je jaarlijks een fles uit de Steiermark meenemen.

De grote maaltijd
Zoals gezegd zijn Oostenrijkers gewend om ’s middags warm te eten. Grote ketens zoals McDonalds (in Hartberg ligt er een), maar ook Pizzeria David in Friedberg zijn gewoon de hele dag open. Je moet hier vooral rekening mee houden als je bij de kleinere gasthäuser iets wil gaan eten, vaak is de kok om 14u al klaar met zijn/haar werkdag.

Zit je rond het middaguur lekker in een hoekbank naar de menukaart te kijken, dan zul je al snel merken dat Oostenrijkers graag vlees eten. Er zijn allerlei soorten schnitzel, de gebruikelijke Wiener schnitzel (met laagje paneermeel), de Pariser (zónder laagje paneermeel, maar met ei) en de Naturschnitzel (alleen het vlees). Je kunt meestal kiezen of je rijst (traditioneel) of frietjes erbij wilt hebben. Ben je een echte fan van mayonaise? Vraag dit er dan duidelijk bij, Oostenrijkers gebruiken mayonaise eigenlijk alleen als saladedressing!

Wil je van alles wat proberen? Kijk dan of er een “Grillteller” bij zit (mixed grill), zeker ook bij Stögerer in Friedberg is dit een aanrader!

De afgelopen jaren wordt er gelukkig ook steeds meer aan de vegetariërs gedacht, veel restaurants hebben inmiddels een paar gerechten op de kaart staan. Zo is er vaak gebakken champignons of groente en is er ’n ruime keuze in warme, zoete gerechten.

Bij de maaltijd...
In Oostenrijk hoort er bij een lekkere maaltijd ook een lekker drankje. In een volgende blogpost zal ik wat dieper ingaan op alle vloeibare specialiteiten!

3 opmerkingen:

  1. Ik heb al honger....maar vergeet de extra wurst niet !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, jij weet het wel allemaal aan te prijzen! Laat die Beuschelsuppe maar zitten, maar voor de rest wordt het moeilijk kiezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat de Gasthof in Schwaighof niet meer open is. Daar hadden ze ook allerlei lekkers.

    BeantwoordenVerwijderen