vrijdag 22 juli 2011

Allerlei andere lekkere drankjes!

Volgens mij had ik de indruk gewekt dat er in Oostenrijk alleen maar bier wordt gedronken, maar niets is minder waar! Natuurlijk houden ze van ’n pilsje op z’n tijd, maar er is zoveel meer te beleven op gebied van lekkere drankjes! Ga er even lekker voor zitten en lees meer over de vloeibare versnaperingen die je allemaal kunt uitproberen!

Koffie
In het allereerste artikel op dit blog refereerde ik er al even naar, Oostenrijk heeft een lange en diepgaande koffietraditie. In Wenen vind je zo’n 564 Kaffeehäuser, waar je uit allerlei verschillende varianten kunt kiezen. Op Wikipedia kun je een lijst van Oostenrijkse koffiespecialiteiten vinden. In Friedberg is het aanbod natuurlijk wat beperkter, maar je zult zien dat de meeste café’s en gasthäuser ‘hun’ koffiemerk duidelijk adverteren (zoals Meindl of Illy).

Als je op je beste Duits “ein Kaffee” bestelt zal de kelner je waarschijnlijk nog steeds vragend aankijken, want wát voor koffie wil je dan? Ik zal de meest gebruikelijke koffievarianten hier even voor jullie op ’n rijtje zetten. Koffie wordt in Oostenrijk overigens standaard geserveerd met ’n glaasje leidingwater!

  • Ein Schwarzer [ain shwartser] (klein / groß) – Sterke zwarte koffie, zoals espresso
  • Ein Brauner [ain brauner] (klein / groß) – Hetzelfde als 'schwarzer', maar met melk geserveerd
  • Ein Verlängerten [ain verlengerten] – een kleine Schwarzer, maar met dubbel zoveel water gemaakt. Geserveerd met suiker en melk apart. Een Verlängerten lijkt eigenlijk het meest op de koffie zoals je die in Nederland ook zou krijgen.


Fris
Zin in iets verfrissends? Ook dan zijn er nog ’n aantal écht Oostenrijkse drankjes! “Pago” is een merk vruchtensap dat inmiddels ook al internationaal aan de weg probeert te timmeren. Kleine flesjes Pago kun je in de meeste café’s wel krijgen, vaak is er ook heel veel keus in de verschillende soorten sapjes!

Tja, en dit artikel KAN niet compleet genoemd worden zonder: Almdudler! Almdudler is een frisdrank, zoals cola en fanta. Het is niet gebaseerd op vruchten, maar op alpenkruiden. Het werd in Wenen in de jaren vijftig ontwikkeld en is immens populair in Oostenrijk zelf. Inmiddels begint de rest van de wereld het ook door te krijgen, sinds eind 2008 kun je het ook bij de Jumbo kopen! Met 38 kcal per 100 ml is dit overigens een van de “lichtste” non-light frisdranken!

In Oostenrijk wordt frisdrank wel vaker gecombineerd met bier, wijn of iets anders alcoholisch. De combinatie fris met bier wordt een Radler genoemd. Een Almdudler Radler heeft dus niets te maken met een fietser die graag Almdudler drinkt!


Wijn
De Steiermark is één van de vier belangrijke wijnstreken van Oostenrijk, vooral bekend om de witte wijnen. Op deze site vind je interessante achtergrond bij de wijnen. De wijnbouw in de Steiermark is redelijk kleinschalig, zo hebben een aantal burchten en thermen hun eigen wijntje. Op deze site vind je wat meer informatie over de "Weinstraße" waarbij je langs meerdere kleine wijngaarden kunt rijden. Als je in een café of gasthaus witte wijn bestelt, is dit vrijwel altijd wijn uit de streek. Ook de wijnen worden over het algemeen naar hoeveelheid besteld:
  • 1/8l: Ein Achtel [ain achtl]
  • 1/4l: Ein Viertel [ain fiertl] 
Het is in Oostenrijk best gebruikelijk om wijn (en andere drankjes) te mengen met mineraalwater (spa Rood bijvoorbeeld), dit wordt een Spritzer [shjpriet·ser] genoemd. Een Spritzer is lekker verfrissend en een ideale manier om ’s middags op het terras al van wat wijn te genieten!

Als je de Oostenrijkse witte wijn niet zoet genoeg vindt, bestel dan eens een Pfirsichspritzer [pfier·sieg·shjpriet·ser].. als het je lukt om het uit te spreken! Dit is een lekker zoet perzikwijntje met bubbels. Vooral Gasthof Pucher (“Zum grünen Baum”) op de markt heeft hier een heel lekker exemplaar van in huis! 

Schnaps en Most
De Oostenrijkers presteren het om van iedere vrucht die ze verbouwen een hele rits aan drankjes te maken. Zo is er nog de vruchtenwijn (Most) en de vruchtenlikeur (Schnaps). Schnaps kun je overal wel krijgen, vaak met perzik-, pruimen- of kersensmaakje. Most is voornamelijk te krijgen bij speciale “Mostheurigen”.

Een Heurige [Hoi·rie·guh] is van oudsher een boerderij, die één keer per jaar een beperkt aantal weken als horecagelegenheid mag dienen. Een Heurige mag traditioneel ook alléén zelfgemaakte drank of eten aanbieden. Inmiddels zijn een aantal van die Heurigen zó populair dat ze het hele jaar open zijn. Adverteren doen ze meestal met bordjes langs de weg, op deze site zie je ’n overzicht van traditionele Heurigen uit de buurt en wanneer ze open zijn, reken wel op tenminste ’n half uurtje rijden van Friedberg.

4 opmerkingen:

  1. Doe mij maar zo'n Pfirsichspritzer! Yummie..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oooh ja... ikke ook! Nog 'n paar weekjes wachten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet niet zeker of het ook bij de koffie is, maar bij ijs krijg je zeker ijswafeltjes die verpakt zijn. Als je die NIET open maakt dan hoef je er ook NIET voor te betalen. ;)

    Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe zit het eigenlijk met de Wiener Melange, is dat authentiek Oostenrijks?
    Groetjes, Bianca

    BeantwoordenVerwijderen